Przepisy kulinarne
Środa, 20 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44051
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pyszny makowiec

Pyszny makowiec
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • polewa kakaowa
  • CIASTO:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • MASA MAKOWA:
  • 0,5 kg maku
  • 125g margaryny w kostce
  • 2-3 jajka ( zależne od wielkości)
  • cukier (do smaku)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • bakalie(np: orzechy,płatki migdałów,rodzynki[rodzynki należy sparzyć])
  • KREM:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250g margaryny w kostce
  • Duża blaszka ( ok 40cm\23cm) wysmarowana margaryna i oprószona mąką pszenną.

Wbrew pozorom to prosty i szybki przepis.Naprawdę polecam, ciasto jest przepyszne!!!

Etapy przygotowania

BISZKOPT:

Do mąki dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.Oddziel żółtka od białek.Roztrzep żółtka z sokiem z cytryny. Z białek ubij pianę,ubijając dodawaj powoli cukier i przygotowane żółtka. Następnie już nie miksując lecz mieszając bardzo powoli i delikatnie łyżką dodawaj stopniowo mąkę.Piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru w temperaturze około 180 stopni C.Kiedy uzyskasz złoty kolor ( nie wcześniej) to sprawdź patyczkiem czy ciasto jest "suche" ( patyk po włożeniu do ciasta musi być suchy). Tak przygotowany biszkopt zostaw do wystudzenia.

UWAGI :    W czasie pieczenia biszkoptu przygotuj krem .

KREM:

Jajko,mleko i cukier połącz i zmiksuj. Gotuj parę minut. Pozostaw do ostudzenia. Gdy wystygnie połącz z roztartą margaryną.

UWAGI: Przed przygotowaniem masy makowej przekrój biszkopt na pół ( najłatwiej zrobić to nitką-złap nitkę w ręce za końce, przyłóż w połowie wysokości biszkoptu i powoli przesuwaj nitkę w prawo i w lewo). Do szklanki nalej  ciepłej wody (około pół szklanki) i wsyp 3 łyżeczki cukru,wymieszaj.Przygotowanym płynem skrop wewnętrzne warstwy biszkoptu.

MASA MAKOWA :

Mak sparz i zmiel dwa razy. Dodaj margarynę,jajka,cukier,bułke tartą oraz bakalie. Smaż na małym ogniu Gorącą masę makową układaj na biszkopt.

ZAKOŃCZENIE:

Przekrojony i nasączony biszkopt przekładaj masą i kremem w kolejności : BISZKOPT KREM MAK KREM BISZKOPT. Na wierzchu polej polewą kakaową.

UWAGI:pomiędzy warstwy nie syp kokosem,bo ciasto nie będzie sie "kleić".

SMACZNEGO!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
06.1.2010

Dodałam do ulubionych przepisów.

 
27.12.2008

Bardzo dziękuję wszystkim za komentarze.

 
27.12.2008

Szczerze mówiąc nigdy nie zwróciłam uwagi na czas. Jakieś 10-15 minut.W trakcie smażenia próbuj i będziesz wiedzieć kiedy koniec. To naprawdę proste a sensacji na 100% nie będzie. Ja nienawidzę typowego makowca, ale w tej wersji uwielbiam. Pozdrawiam TULACZED





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167