Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Mazurek bakaliowy z czekoladą

Mazurek bakaliowy z czekoladą
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 580 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • 18 dag masła
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • POLEWA:
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • BAKALIE:
  • 30 dag migdałów, orzechów pekan, włoskich i laskowych
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • po 5 dag suszonych fig i moreli
  • 5 dag dużych rodzynek

Etapy przygotowania

Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować, wylepić płaską, natłuszczoną blachę. Piec 20–25 minut w temp. 190°C.

Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder, masło, śmietankę. Wymieszać. Zdjąć czekoladę z ognia, wlać likier. Dokładnie wymieszać.

Bakalie : orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni. Rodzynki, figi, morele sparzyć na sitku.

Na wystudzonym cieście rozłożyć nieposiekane bakalie. Polać płynną polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210