Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kulfi (indyjskie lody)

Kulfi (indyjskie lody)
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 8 godzin
Kaloryczność: 540 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1/2 l tłustego mleka
  • 400 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • szklanka (22 dag) cukru
  • płaska łyżka mączki kukurydzianej
  • po 2 łyżki posiekanych orzechów i migdałów oraz rodzynek
  • 2 łyżki syropu różanego (np. odsączonego z konfitury z płatków róży)
  • DO DEKORACJI:
  • płatki migdałowe
  • owoce jagodowe

Etapy przygotowania

■ Mleko wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż mleko się zagotuje, a cukier całkowicie rozpuści.

■ Mączkę kukurydzianą rozpuścić w niewielkiej ilości mleka skondensowanego. Wlać do mleka z cukrem, mieszając zagotować i ogrzewać na małym ogniu przez 3–4 minuty, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dolać resztę mleka skondensowanego, syrop różany oraz posiekane orzechy, migdały, rodzynki i wymieszać.

■ Masę wlać do metalowej miski. Zamrażać, aż stwardnieje przy brzegach. Masę ubić mikserem, aż będzie lekka i kremowa. Ponownie mrozić, aż stwardnieje.

■ Podawać posypane płatkami migdałowymi z dodatkiem owoców.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238