Przepisy kulinarne
Piątek, 25 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43601
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kruche ciasto z agrestem

Kruche ciasto z agrestem BBS
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • jajko
  • 15 dag masła
  • Masa:
  • 3/4 kg agrestu
  • 20 dag cukru
  • 2 gotowe polewy do tortów
  • szklanka bitej śmietany

Przepis na kruche ciasto z agrestem.

Etapy przygotowania

■ Obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajko i masło utrzeć mikserem. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować, wyłożyć nim blachę 30x40 cm, ponakłuwać, piec przez ok. 15 min w temperaturze
180˚C. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

■ Umyty, osuszony i oczyszczony z szypułek agrest zalać w rondlu kilkoma łyżkami wody, wsypać cukier, dusić przez 5 minut. Kilka owoców odłożyć do dekoracji, z ugotowanego agrestu odcisnąć sok (można go wykorzystać do innego deseru).

■ Przygotować polewy, jedną z nich wymieszać z agrestem. Masą agrestową posmarować połówkę ciasta, ułożyć na niej warstwę bitej śmietany, przykryć drugą połówką ciasta, docisnąć. Na wierzchu rozsmarować drugą polewę i udekorować odłożonym agrestem.

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2813

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
242

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1062

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
69

Cukier Puder

Ilosc dodanych przepisow:
2

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
18

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!