Przepisy kulinarne
Wtorek, 30 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44198
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kandyzowana skórka pomarańczy

Kandyzowana skórka pomarańczy afrodyta
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 0,5 kg skórki z pomarańczy
  • 380 gr cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Nadaję wyjątkowy smak wszystkim wypiekom.

Etapy przygotowania

Skórkę z pomarańczy włożyć do miski. Zalać ją zimną wodą.

Skórkę należy tak moczyć 2 dni. Zmieniając przynajmniej dwa razy dziennie wodę.

Ugotować wodę i włożyć do niej wymoczoną skórkę. Należy ją dusić 5 minut.

Odcedzić i pokroić w kosteczki.

1 szklanka wody zagotować i wsypać cukier.

Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści.

Wsypać kosteczki i wymieszać.

Gotować na małym ogniu ok 60 minut. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny.

Jeszcze gorącą skórkę nakładać do słoików.

Z pół kilograma skórki wyszło mi 6 małych słoiczków.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
17.1.2010

Hi hi mój narzeczony też tak ma;) Pyzo witaj w klubie;)

 
16.1.2010

też nie usuwam białej skórki, smażę w syropie całe kawałki m/w z ósemki pomarańczy... mój mąż tak lubi skórkę, że potrafi wziąć i zjeść cały słoiczek samej :-)

 
16.1.2010

Nie usunęłam tej białej części skórki. Na początku też myślałam, że może to zmienić smak. Ale zaryzykowałam, nie usunęłam, ale mimo tego skórka jest aromatyczna i bardzo dobra.





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
208

Ilosc dodanych przepisow:
405