Przepisy kulinarne
Piątek, 19 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44180
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Jagodzianki

Jagodzianki Agata198x
Dodane przez:
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 20

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 8 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • 1 kg jagód
  • 5 dag cukru

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Etapy przygotowania

Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, cukier, masło, ciepłe mleko i odrobinę soli. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia. Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na części. Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręce, nakładać wyżeczką jagody, dokładnie zlepić. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem na lekką pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na złoty kolor.  


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.7.2010

Mmmmm..... pyszności :]

 
07.7.2010

Super...Same pyszności:)

 
07.7.2010

Do ulubionych !





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935