Przepisy kulinarne
Środa, 20 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44051
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Drożdżowe rogaliki

Drożdżowe rogaliki  Aneta Kurdybelska
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki

  • 5 dag drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 jajko, 2 żółtka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka,
  • mały słoik powideł śliwkowych lub dżem o dowolnym smaku,
  • białko do posmarowania rogalików.

Pyszne, tanie i łatwe w wykonaniu drożdżowe rogaliki, którym nie oprze się nikt.

Etapy przygotowania

Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, jajka, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, śmietanę, sól i rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Wyrobić. Podzielić na części. Rozwałkować ciasto, wykrawać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł, formować rogaliki. Układać na blasze. Posmarować rozmąconym białkiem. Piec na złoto w 150*C ( w piekarniku z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
17.10.2009

ale wyrosły pięknie





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167