Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

ciasto PANI WALEWSKA

ciasto PANI WALEWSKA blackcurrant31
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • 1 dżem z czarnej porzeczki (lub powidła)
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • Ciasto:
  • 3 1/2 szkl. mąki
  • 30 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Piana:
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • Masa:
  • 2 szkl. mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

To ciasto robię co roku na Boże Narodzenie. Pyszne, po prostu zniewala smakiem.... mniaaam :)

Etapy przygotowania

PANI  WALEWSKA
1.  Sypkie składniki połączyć, posiekać z margaryną, dodać żółtka i
zagnieść  ciasto.
2. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkować  i włożyć do
prostokątnej blachy (25x40cm) wyłożonej pergaminem.  Podpiec około 10
minut.
3. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i  posmarować 1/2 dżemu. Ubić pianę z 3
białek i 10 dkg cukru, a  następnie wylać ją na ciasto i posypać połową
ilości orzechów.
4.  Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut w temp. 170 stopni. Tak
samo  zrobić z drugą częścią ciasta.
5. Ugotować budyń według przepisu  na opakowaniu i ostudzić go. Utrzeć
kostkę margaryny i stopniowo  dodawać budyń. W razie potrzeby dodać do
masy cukru pudru według  własnego uznania.
6. Układać warstwami: placek, masa, placek.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
30.10.2010

przepięknie wygląda -ale gdzie jest przepis

 
29.3.2010

Toż to po prostu Pysznotka

 
25.3.2010

No wygląda bardzo efektownie:)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210