Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 30 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44640
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe Majka211
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki

  • CIASTO:
  • 25 dag cukru pudru
  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag margaryny
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • MASA:
  • 20 dag orzechów grubo pokrojonych
  • 10 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 0,75 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczane
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • kostka masła
  • ! dodatkowo powidła śliwkowe

pycha;D

Etapy przygotowania

Przygotowanie masy:
Masło, cukier i miód rozpuścić na patelni, dodać orzechy i podsmażyć.

Ciasto:
Mąkę i margarynę posiekać, dodać ciepłe mleko i resztę. Podzielić na 3 części, 2 placki upiec, a na trzeci surowy wylać gorącą masę i dopiero upiec. Każdy placek piec około 15 minut, w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem.

Przełożenie:
placek, powidła, masa, placek, powidła, masa, placek z orzechami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
18.1.2011

To ciasto nazywane też miodownikiem należy do moich ulubionych. Jest pyyyyyszne !!!





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
113

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3