Przepisy kulinarne
Sobota, 26 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44005
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe Majka211
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki

  • CIASTO:
  • 25 dag cukru pudru
  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag margaryny
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • MASA:
  • 20 dag orzechów grubo pokrojonych
  • 10 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 0,75 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczane
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • kostka masła
  • ! dodatkowo powidła śliwkowe

pycha;D

Etapy przygotowania

Przygotowanie masy:
Masło, cukier i miód rozpuścić na patelni, dodać orzechy i podsmażyć.

Ciasto:
Mąkę i margarynę posiekać, dodać ciepłe mleko i resztę. Podzielić na 3 części, 2 placki upiec, a na trzeci surowy wylać gorącą masę i dopiero upiec. Każdy placek piec około 15 minut, w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem.

Przełożenie:
placek, powidła, masa, placek, powidła, masa, placek z orzechami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
18.1.2011

To ciasto nazywane też miodownikiem należy do moich ulubionych. Jest pyyyyyszne !!!





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
219

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194