Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis

Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis www.ilovebake.pl
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 8 jajka
  • 8 łyżki cukru
  • 8 łyżki mąki
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżki kakao
  • 8 łyżki ciepłej wody
  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 670 ml mleka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 70 g białej czekolady
  • 170 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 140 ml gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 100 g margaryny

Więcej na www.ilovebake.pl

Etapy przygotowania

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę ( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp. 180 C przez ok. 25 min. Studzimy.

Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie całkowicie zimny.
Margarynę o temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną masę budyniową.

Wszystkie składniki polewamy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy.

Na dno tortownicy wkładamy krążek biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
02.9.2012

To nawet koło mlecznej kanapki nie leżało. Beznadziejny przepis. Chciałam zrobić coś nowego. Przygotowałam wszystko wg podanego przepisu. I co? Biszkopt twardy i zbity, a powinien byc czyms skropiony. W ogole zoltka powinny byc dobrze utarte a bialko ubite na sztywno! W przepisie powinno byc rowniez uwzglednione, ze nalezy uwazac z maka ziemniaczana. Moim zdaniem powinno byc jej o wiele mniej. A zamiast najlepiej uzylabym ubitej smietanki 30%. Wedlug mnie, przepis ten, to tylko marnotrawstwo jajek i mleka. :confused:

 
31.8.2012

Wygląda bardzo smacznie. Napewno wypróbuję ten przepis :)

 
31.8.2012

Wygląda bardzo smakowicie





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210