Przepisy kulinarne
Sobota, 29 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto ''KUBUS"

Ciasto ''KUBUS" moniak
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 40

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 18 dkg cukru
  • 18dkg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem Kubusiowo- budyniowy:
  • 1 litr soku marchewkowego- brzoskwiniowego-jabłkowego (''KUBUS'' lub "PYSIO")
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie waniliowe ( najlepiej niemieckie)
  • 1 kostka masła
  • Krem śmietanowy:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Żelatyna
  • Masa lukrowa:
  • 1 białko
  • cukier puder

Ciasto to jest wyśmienite a zarazem lekkie, każde podniebienie je zasmakuje...

Etapy przygotowania

   

Sporządzenie biszkoptu:

 

1.      Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy same białka na sztywną piane. Do białek dodajemy cukier waniliowy i cukier i dalej miksujemy. Na sam koniec dodajemy żółtka i miksujemy aż do uzyskanie puszystej masy.

 

2.      Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia mieszamy i przesypujemy przez sito prosto do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. I wylewamy na formę. Piec w temperaturze 180 około 15 minut.

 

Sporządzenie kremu kubusiowego:

 

1.      0,7 litra Kubusia wlewamy do garnka i zagotowujemy.

 

 

             Do ciepłego soku wsypujemy cukier i mieszamy.

 

2.     Do reszty soku wsypujemy budynie i mieszamy. Gdy sok w garnku zacznie się gotować, wlewamy do niego rozmieszane budynie i zagotowujemy.

 

3.      Sciągamy z pieca i chwile odczekujemy by masa troszkę ostygła. Następnie dodajemy do niej masło. Masło ładnie się rozpuści, gdy masa będzie jeszcze ciepła.

 

 

4.     Wymieszana ciepłą masę wylewamy na biszkopt i wyrównujemy powierzchnie.

 

 

Sporządzenie masy śmietanowej:

 

1.      Do wysokiej misy wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy.

 

2.      Przygotowujemy wcześniej żelatynę zgodnie z proporcją podaną na opakowaniu.

 

3.      W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy do niej zimną żelatynę i miksujemy aż nam ładnie zgęstnieje.

 

4.      Taką masę wykładamy na masę Kubusiową, i wyrównujemy powierzchnie.

 

5.      Na masę śmietanową układamy petitki maczane w wódce ( jeden obok drugiego).

 A na sam koniec sporządzamy lukier ( białko ucieramy z cukrem pudrem do momentu gdy będzie się ładnie ciągnęło). I wylewamy je na sam wierzch.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.9.2010

Jaka ma być wielkość blaszki i ile dokładnie tej żelatyny?

 
09.1.2010

fajne jest.

 
01.7.2009

Wygląda baaardzo apetycznie





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5