Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto drożdżowe - Łatwy Topielec

Ciasto drożdżowe - Łatwy Topielec
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 23

Składniki

  • 1 kostka drożdży
  • 1 kostka margaryny np. Palma
  • 4 jajka
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru

"Łatwy Topielec" to ciasto drożdżowe, które robi się szybko i łatwo.Polecam :)

Etapy przygotowania

Drożdże i margaryne pokruszyć. Dodać jajka i mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić. Jeśli będzie mocno klejące dosypać mąki. Wyrobić na gładnie ciasto. Lekko spłaszczyć. Do miski nalać zimnej wody i wrzucić ciasto. Poczekać aż ciasto wypłynie. Im woda będzie zimniejsza tym ciasto szybciej wypłynie. W między czasie formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą (wedle uznania). Gdy ciasto wypłynie odlać wodę, do ciasta wsypać cukier i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto wykładać kawałkami w formie do pieczenia. Piec ok 40 minut w piekarniku średnio nagrzanym (ok 150 stopni). Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polac roztopioną czekoladą.
Smacznego


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
9

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!