Przepisy kulinarne
Środa, 22 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44222
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto drożdżowe - Łatwy Topielec

Ciasto drożdżowe - Łatwy Topielec
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 23

Składniki

  • 1 kostka drożdży
  • 1 kostka margaryny np. Palma
  • 4 jajka
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru

"Łatwy Topielec" to ciasto drożdżowe, które robi się szybko i łatwo.Polecam :)

Etapy przygotowania

Drożdże i margaryne pokruszyć. Dodać jajka i mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić. Jeśli będzie mocno klejące dosypać mąki. Wyrobić na gładnie ciasto. Lekko spłaszczyć. Do miski nalać zimnej wody i wrzucić ciasto. Poczekać aż ciasto wypłynie. Im woda będzie zimniejsza tym ciasto szybciej wypłynie. W między czasie formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą (wedle uznania). Gdy ciasto wypłynie odlać wodę, do ciasta wsypać cukier i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto wykładać kawałkami w formie do pieczenia. Piec ok 40 minut w piekarniku średnio nagrzanym (ok 150 stopni). Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polac roztopioną czekoladą.
Smacznego


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
54

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210