Przepisy kulinarne
Niedziela, 23 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44340
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną alien1985
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 14 dkg cukru
  • 8 dkg mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek szara lub złota reneta
  • łyżka cukru
  • galaretka pomarańczowa
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki płaskie cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 2 paczki herbatników (po 100 g)

Rozpływa się w ustach :)

Etapy przygotowania

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę, dodawać cukier, ubić na sztywno. Później dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie szpatułką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 180 st. (do suchego patyczka).

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z cukrem. Następnie zdjąć z ognia i do gorących wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixami.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć zimne jabłka, następnie herbatniki i bitą śmietanę. Na koniec posypać startym herbatnikiem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
2

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
16

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56