Przepisy kulinarne
Wtorek, 16 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44177
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Bardzo szybkie faworki

Bardzo szybkie faworki asia20022
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 35 dag mąki
  • 3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
  • 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
  • smalec lub olej
  • cukier puder

Faworki robi sie je naprawde szybko,latwo i zawsze wychodza! a poza tym sa przepyszne!

Etapy przygotowania

Przepis:
Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu
odcinać niewielkie kawałki, cieniutko je rozwałkować i  
nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden
koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem
posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie
bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko
rozwałkowane.
Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.

Rada: Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto
tłuszczu podczas smażenia.
Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze
przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu
cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Ja osobiście dodaję ocet do faworków.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2934

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

Ilosc dodanych przepisow:
404