Przepisy kulinarne
Piątek, 6 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44611
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Bardzo szybkie faworki

Bardzo szybkie faworki asia20022
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 35 dag mąki
  • 3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
  • 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
  • smalec lub olej
  • cukier puder

Faworki robi sie je naprawde szybko,latwo i zawsze wychodza! a poza tym sa przepyszne!

Etapy przygotowania

Przepis:
Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu
odcinać niewielkie kawałki, cieniutko je rozwałkować i  
nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden
koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem
posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie
bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko
rozwałkowane.
Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.

Rada: Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto
tłuszczu podczas smażenia.
Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze
przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu
cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Ja osobiście dodaję ocet do faworków.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3012

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
2

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
13

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
2

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
18

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
109

_Milena_

Ilosc dodanych przepisow:
62