Zupa porowa z białą kiełbasą

biała kiełbasa w porowej zupie, podana z grzankami z serem wędzonym

Dodany przez: grażynamama

Zupa porowa z białą kiełbasą

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • bulion (litr)
  • biała kiełbasa
  • 1-2 pory (białe części)
  • 1 marchewka
  • pół selera, cebula, 3 ziemniaki
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • bagietka, ser wędzony
  • tymianek, sól, pieprz, pietruszka

Przygotowanie

  1. Do gorącego bulionu włożyć kiełbasę na 10 minut. Wyjąć , ostudzić, pokroić na kawałki.
  2. Cebulę, selera, marchew, pora zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasę i smażyć 10 minut. Wszystko przenieść do bulionu i gotować 20 minut. Pokroić ziemniaki w kostkę, dodać do zupy gotując 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Bagietkę pokroić w plastry, na każdym położyć plaster wędzonego sera, posypać tymiankiem i zapiec w piekarniku.
zupa zupa jarzynowa z kiełbasą i grzanką
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze