Zapiekane jajka

Przepis na pyszne śniadanie: zapiekane jajka

Dodany przez:

Zapiekane jajka

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5dag wędzonego boczku, dobrej kiełbasy albo szynki
  • masło
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • suszona ziołowa mieszanka włoska
  • 4 jajka
  • 4łyżki startej mozzarelli
  • szczypiorek i natka do posypania

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Wybraną wędlinę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżeczce masła. Kiedy trochę się wytopi, dokładamy pociętą w cienkie piórka cebulę, dusimy aż lekko zbrązowieje, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Foremki do sufletów smarujemy cienko masłem, nakładamy wędlinę z cebulą. Do każdej foremki wbijamy po 2 jajka, posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do większego naczynia z wodą (powinna sięgać do połowy wysokości foremek z jajkami). Zapiekamy ok. 10min (żółtka powinny pozostać półpłynne), posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką, podajemy z pieczywem.
sniadanie jajka zapiekanka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze