Torcik z kremem muślinowym i truskawkami

Na specjalne okazje przygotuj torcik z truskawkami i kremem muślinowym - godnie zastąpi klasyczny sernik na zimno lub inne ciasto z truskawkami.

Dodany przez: mojegotowanie

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
s

Składniki

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 9 łyżek cukru pudru
  • sól
  • 9 łyżek mąki
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • krem:
  • 350 ml mleka
  • 100 ml śmietany
  • 3 żółtka
  • laska wanilii
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 18 dag masła
  • 3 łyżki kirschu lub innego bezbarwnego destylatu owocowego
  • 2 łyżki syropu z trzciny cukrowej
  • dekoracja:
  • 50 dag dużych truskawek
  • 10 dag białego marcepanu

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem i solą, nad parą wodną, na puszysty krem. Zdejmujemy z garnka z wrzątkiem i za pomocą trzepaczki ubijamy, aż masa ostygnie. Na koniec delikatnie łączymy desery z przesianą mąką (uważamy, aby nie stracić pęcherzyków powietrza).
  2. Ciasto rozsmarowujemy na dużej blasze (lub na dwóch blachach) wyłożonej pergaminem i posypujemy migdałami. Pieczemy przez 12–15 min w temp. 180°C.
  3. Krem: mleko podgrzewamy ze śmietaną, nie doprowadzając do wrzenia. Żółtka ucieramy z nasionami wanilii i cukrem pudrem, łączymy z mieszaniną mleczno-śmietanową. Ustawiamy wszystko na małym ogniu, dosypujemy mąkę i mieszamy 2–3 min, aż zgęstnieje. Odstawiamy.
  4. Ostudzony budyń miksujemy z masłem (ważne, aby budyń i masło miały taką samą temp.) i łyżką alkoholu. Dno tortownicy o śr. 20 cm wykładamy krążkiem pergaminu.
  5. Z biszkoptu wykrawamy 2 krążki o śr. 18 cm i nasączamy je kirshem wymieszanym z syropem. Pierwszy krążek układamy na środku tortownicy.
  6. Duże truskawki przecinamy wzdłuż na pół i układamy wokół krawędzi formy, przecięciem na zewnątrz, czubkiem do góry.
  7. Zakrywamy wszystko cienką warstwą kremu, na to kładziemy drugi nasączony krążek biszkoptu i dopełniamy kremem, wyrównujemy. Wstawiamy na 6 godz. do lodówki.

Wskazówki

Dekoracja: zdejmujemy obręcz z tortownicy. Z marcepanu rozwałkowujemy cienki krążek o śr. 20 cm, przykrywamy torcik, smarujemy resztą mieszanki kirshu i syropu i lekko karmelizujemy powierzchnię za pomocą palnika. Przed podaniem dekorujemy pozostałymi truskawkami, układając je nieregularnie po jednej stronie powierzchni.

Tort ciasto z truskawkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy