Sałatka ze stekiem, szparagami i truskawkami

Sałatka ze stekiem, szparagami i truskawkami to danie idealne na wiosnę i lato. Wykorzystujemy w niej to, co akurat jest w sezonie. Szparagi i truskawki to połączenie idealne. Dodatkowo, słodkie owoce wspaniale komponują się z wyrazistym mięsem, jakim jest stek. Aby wzmocnić smak truskawek, używamy ich też do przygotowania sosu, którym polewamy całość. Sałatka jest lekka i pyszna, idealna na obiad, lunch czy kolację. Sprawdzi się także jako opcja imprezowa. 

Sałatkisałatka wiosenna

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 145 głosów)

Kroki wykonania:

  • salatka-ze-stekiem1.Na sos: truskawki miksujemy, przecieramy przez sitko. Przyprawiamy do smaku balsamico, miodem, musztardą, oliwą, sosem sojowym i pieprzem, odstawiamy.
  • salatka-ze-stekiem22.Pancettę wytapiamy na patelni, zsuwamy na bok, na wytopionym z niej tłuszczu smażymy stek – do ulubionego stopnia. Odkładamy na 5 min i kroimy w paski. Szparagi czyścimy, gotujemy aby zachowały chrupkość, po ostygnięciu kroimy na mniejsze kawałki.
  • salatka-ze-stekiem33.Zieleninę mieszamy ze szparagami, ogórkiem, cebulą i truskawkami, na wierzchu kładziemy kawałki steku, pancetty i rolady, posypujemy orzechami, oprószamy pieprzem. Polewamy truskawkowym sosem.

Porady

W przepisie na sałatkę ze stekiem, szparagami i truskawkami wykorzystujemy:

  • wędzony boczek - można użyć również pancetty
  • sałatę rzymską - zachęcamy do stworzenia własnej kompozycji z zieleniny: rukoli, szpinaku, bazylii, sałaty karbowanej
  • ogórek - pokrojony w kostkę
  • cebulę - posiekaną
  • ser kozi - najlepsza będzie łagodna kozia rolada, pokrojona na plasterki

Notka redakcyjna

Sekretem tej sałatki, obok świeżych szparagów i truskawek, jest perfekcyjnie wysmażony stek. Mięso stekowe warto wyjąć wcześniej z lodówki, żeby w momencie smażenia miało temperaturę pokojową. Steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni - polecamy smażyć mięso na klarowanym maśle, będzie wtedy równo upieczone i przejdzie maślanym smakiem. Najprostsza w obróbce będzie polędwica wołowa, ale jeśli chcemy, by nasze steki miały nieco więcej tłuszczu, świetnie sprawdzi się też na przykład antrykot wołowy. Mięso solimy przed smażeniem, a po obróbce cieplnej pozwalamy mu chwilę odpocząć zanim je zaserwujemy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy