Sałatka z jajem - Nicejska

Sałatka z jajem - Nicejska

Dodany przez: mojegotowanie

Sałatka z jajem - Nicejska

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • SOS:
  • 2 posiekane zabki czosnku
  • 2–3 łyżki octu z białego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • SAŁATKA:
  • 10 dag mrożonej fasolki szparagowej
  • sól
  • żółta papryka
  • 1/2 ogórka weza
  • 4 pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • 20 dag tunczyka w oleju
  • 5 dag anchois
  • 4 jajka na twardo
  • 5 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki kaparów
  • 10 dag mieszanki sałat
  • kilka gałazek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sałatka z jajem - Nicejska
  2. Wszystkie składniki sosu ucieramy, odstawiamy. Fasolkę blanszujemy 8 min w osolonym wrzątku, odcedzamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w grube kawałki, ogórki (ze skórka) w dość grube plasterki, pomidory – w półplasterki, rzodkiewki w plasterki. Tuńczyka osączamy, delikatnie rozdzielamy widelcem. Anchois dzielimy na mniejsze kawałki. Każde jajko dzielimy wzdłuż na 6 części. Wszystkie wymienione składniki mieszamy w salaterce z oliwkami, kaparami oraz sałata. Skrapiamy przygotowanym winegretem, dekorujemy listkami natki.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy sałatka Sałatka z jajem - Nicejska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze