Sałatka z fenkułem, kozim serem i karmelizowaną gruszką

Ta sałatka to pomysł na pomysłowy obiad lub wykwintną kolację. Zdrowa i pyszna, zrobi wrażenie nawet na największych smakoszach.

Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)

Składniki:

  • 150 g koziego sera
    1 fenkuł
    1 twarda gruszka
    1 cykoria
    garść ulubionej sałaty
    garść pistacji
    2 gałązki świeżej szałwii
    kilka suszonych moreli
    łyżeczka pudru malinowego do posypania salaty
    czarnuszka
    świeża mięta
    szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz

    Sos:
    pół łyżeczki melasy (najlepiej z granatów)
    sok z 1/2 pomarańczy
    2 łyżki syropu z pędów sosny + 3 do karmelizowania gruszki (można zastąpić miodem)
    2 łyżki oliwy extra vergin + 1 do posmarowania fenkuła do pieczenia

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ser mieszamy z posiekaną świeżą miętą i czarnuszką, zawijamy w folię aluminiową, nadając kształt wałka o średnicy ok. 4 cm i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Fenkuła kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 8 mm, smarujemy z obu stron oliwą, posypujemy kilkoma posiekanymi listkami szałwii, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 min.

    W czasie gdy fenkuł się piecze, kroimy gruszkę wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm. Na patelni rozgrzewamy syrop z pędów sosny, a następnie wkładamy gruszki i smażymy, odwracając je na patelni, żeby równo wchłonęły syrop. Nie można pozwolić im, żeby się rozgotowały. Mają być przesiąknięte syropem, ale chrupkie. Wyjmujemy na talerzyk. Po wyjęciu gruszek, na pozostały syrop wrzucamy pojedyncze listki szałwii i smażymy je przez chwilę. Wykładamy na talerzyk, może być ten z gruszkami.

    Myjemy i osuszamy liście sałaty i cykorii. Połowę obranych pistacji siekamy, resztę zostawiamy w całości. Morele kroimy w cieniutkie paseczki.

    Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy także to, co zostało na patelni po karmelizowaniu gruszek.

    Wyjmujemy z piekarnika fenkuła, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, odwijamy folię z kozim serem, kroimy go w grube plastry i wkładamy do zapieczenia na 5 minut.

    Na dużym talerzu układamy liście sałaty i cykorii na przemian z karmelizowanymi wystudzonymi gruszkami. Na gruszce, na szczycie sałatowego stosu kładziemy dwa plastry zapieczonego sera. Plaster fenkuła kładziemy obok sałaty i układamy na nim pokrojone suszone morele. Dekorujemy talerz kilkoma karmelizowanymi listkami szałwii, polewamy cienkim strumieniem sosu, posypujemy sałatę pistacjami (posiekanymi i w całości), a na koniec malinowym pudrem.

    Przepis nadesłała Katarzyna Kozłowska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy