Sałatka egzotyczna

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 120 kcal Składniki na 6 porcji

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
120.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty karbowanej
  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • po kilka liści sałaty lodowej i cykorii
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • 5 dag rukoli
  • pomarańcza
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • łyżka pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • łyżka balsamicznego winnego octu
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Liście sałaty, rukoli i cykorii opłukać i podzielić na mniejsze kawał-kawałki. Pomarańczę obrać, dokładnie usunąć białe błony i pokroić na plastry, a te – na połówki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać i posiekać.
  • Oliwę połączyć z octem, musztardą i miodem. Dodać czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać na gładki, jednolity sos. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, do sosu można dodać 1–2 łyżki letniej wody.
  • Na dno miski wlać sos, wrzucić zieleninę, kawałki pomarańczy, cebulę, oliwki, posypać pestkami słonecznika i wymieszać.

Kalorie: 120.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy