Pszenne tortille

Szybkie i pyszne placki-tortille, jako farsz pasuje wszystko co w danej chwili znajdziemy w lodówce

Dodany przez: Margaro

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
100 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
s

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Do mąki dodać sól. Masło w osobnej miseczce roztopić w gorącej wodzie a następnie stopniowo dodawać do mąki, mieszając, uformować kulę z ciasta ( ciasto powinno być miękki i gładkie) Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
  2. Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować kulki i odstawić przykryte ściereczką na min. 10 minut (nie dłużej niż 1,5 godz.)
  3. Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki, układać na rozgrzanej, suchej patelni lub prostokątnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po 30 sek smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sek.Jeszcze raz przewrócić tortillę i po około 15 - 30 sekundach, zdjąć z patelni. Układać w stosik.
  4. Aby łatwiej było zawijać tortillę z nadzieniem lub kroić ją na chipsy, usmażone tortille trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać.
woda obiad przekąska tortilla mąka masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze