Pierś faszerowana, duszona w warzywach

Soczysta i smaczna pierś z kurczaka .. danie z diety dr.Dukana

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 167 głosów)

Składniki:

  • na 3 osoby
  • 3 połówki piersi
  • pół małej cebulki
  • po kawałeczku papryki czerwonej i żółtej
  • sól
  • pieprz
  • 5 dkg białego sera
  • warzywa:
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi oczyścić .. przeciąć na płaty , skrawki które odpadną pozostawić do nadzienia.
  • Cebulę, paprykę i mięso posiekać drobno i przysmażyć, wystudzić i wymieszać z serem.
  • Nadziać płaty i spiąć wykałaczkami (pozostałe nadzienie pod koniec dodać do sosu)
  • Przyrumienić nadziane piersi z obu stron. Bulion rozpuścić w ok 3/4 szkl wody wrzucić marchewkę i pietruszkę, wyjąć i pokroić w słupki. Do bulionu włożyć obsmażone nadziane piersi, Przykryć warzywami i pokrojonym porem, Dusić pod przykryciem ok 20 min.. wyjąć mięso na talerze i rozrobioną w mleku mąką kukurydzianą podprawić sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.. Polać sosem warzywnym nadziewane piersi .. Podawać z sałatką Grecką lub inną.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy