Paluszki ziemniaczane

Kolejny przepis na tanie i smaczne jedzenie.

Dodany przez: iziona

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-1.5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 20 dag żółtego sera

Przygotowanie

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, włożyć do miski, wbić jajka, dosypać mąkę z proszkiem oraz przyprawami, zagnieść ścisłe ciasto. Z ciasta uformować cienkie wałeczki, posmarować śmietaną i posypać startym serem. Piec na złoty kolor (około 10 min) w temp. 180 st.
  2. Podawać gorące z czerwonym barszczem.
ser obiad przekąska kolacja mąka ziemniaki śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze