Ozorki w sosie czosnkowym i kus kus

Dla smakoszy ozorków

Dodany przez: luna19

Ozorki w sosie czosnkowym i kus kus

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

Składniki

  • 2 ozorki
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 1 szkl bulionu
  • 2 listki pora
  • 2 listki selera
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 paskie łyżeczki mąki
  • 100 g kus kus

Przygotowanie

  1. Ozorki oczyścić ze ślinianek, zalać wodą i zagotować. Pierwszą wodę odlać i zalać czystą. Dodać marchewkę i ugotować. Wyjąć ozorki i marchewkę. Bulion odstawić. Ozorki obrać ze skórki, pokroić na plasterki, marchewkę również. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić posiekany czosnek i chili, dodać ozorki i marchewkę, lekko przyrumienić. Dodać pokrojone listki pora i selera. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok 15 min. do reszty bulionu dodać mąkę i wlać do ozorków.
  2. Kus kus zalać wrzątkiem. Nałożyć porcje .
  3. Przygotować również dowolną sałatkę .. Ja zrobiłam z ogórka papryki i cebulki z odrobiną zielonej czubricy i oliwy
mięso obiad marchewka ozorki kus-kus
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy