LASAGNE z MIĘSEM

Włoski smak kuchni.

Dodany przez: wiola28a

LASAGNE z MIĘSEM

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
450 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 500g lasagne,
  • 500g mielonej wołowiny,
  • 500g mielonej wiprzowiny,
  • duża puszka pomidorów w zalewie,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100g parmezanu,
  • 300g startego cheddara,
  • 4 łyzki smietany kremówki
  • łyżeczka cukru,
  • tymianek, oreango,
  • pęczek bazyli,
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Posiekaj cebulę i czosnek. Zeszklij na maśle celulę i czosnek, dodając tymianek i oreango. Wlej śmietankę, dodaj mięso i podsmażaj 10min. cały czas mieszając. Dodaj pokrojone pomidory z zalewą i posłódz, posól, popieprz. Duś na małym ogniu przez 20 min. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220C.
  2. Forme wysmaruj masłem. Układaj warstwami lasagne (zużyjesz ok.16 płatów) sos z mięsem, tarty cheddar, tak by ostatnią warstwą był sos. Posyp tartym parmezanem. Skrop wodą. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 25 min. Odkryj i zapiekaj jeszcze 10 min.
mięso obiad lasagne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze