Krem z pieczarek

Pyszna zupa z pieczarek

Dodany przez: Literat

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5 szklanek bulionu
  • 1 duża cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie

  1. Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę miksujemy lub siekamy. Wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia. Gdy pieczarki będą prawie miękkie (smażymy ok. 10 min), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 min, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy.
  2. Trzymamy na ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.
obiad zupa pieczarki zrem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze