Kotlety wieprzowe z zielonymi oliwkami i białym winem

Tradycyjne schabowe są świetne, ale czasem warto podać kotlety inaczej! Tym razem w śródziemnomorskim stylu - z winem i ziołami.

Dodany przez: mojegotowanie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 10 dag zielonych oliwek bez pestek
  • oliwa extra vergine
  • 2 małe ostre peperoncino
  • ząbek czosnku
  • pęczek natki
  • 1/2 cytryny
  • 4 wycięte kotlety wieprzowe z kostką
  • 2 łyżki mąki
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Połowę oliwek wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy 5 łyżek oliwy, jedną posiekaną papryczkę, czosnek, grubo zsiekany pęczek natki, sok z cytryny. Miksujemy na pastę, przekładamy do lodówki.
  2. Kotlety obijamy energicznie tłuczkiem, oprószamy mąką z dwóch stron. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy 4–5 łyżek oliwy, dodajemy liście laurowe, rozmaryn, po 2 min kładziemy kotlety i rumienimy z obu stron.
  3. Zalewamy winem i trzymamy na średnim ogniu przez 3 min, aby wino lekko wyparowało.
  4. Dodajemy resztę oliwek, pokrojonych w plasterki, drugą papryczkę w cienkich kawałkach, 2 łyżki oliwy i trochę soli i pieprzu.
  5. Smażymy całość przez kilka minut, obracając kotlety. Podajemy prosto z patelni, kładąc na ziemniaczanym purée (latem – na pokrojonych, obranych plastrach pomidorów), z dodatkiem przygotowanej wcześniej oliwkowej pasty.
  6. Autorką przepisu jest Agata Wojda

Wskazówki

Nie klepmy mięs na płat cienki jak papier! Rozbijmy tylko włókna i zostawmy w grubszym kawałku całą jego soczystość!

kotlet schabowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze