Grysikowiec

dla smakoszy kaszy manny i nie tylko....

Dodany przez: kaMisia13

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 paczek herbatników
  • 1 litr mleka
  • 1 szkl kaszy manny
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Zagotować w rondlu mleko z margaryną i cukrami. Do wrzącego mleka wsypać kaszę mannę, gotować aż zgęstnieje, kakao rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody z odrobiną cukru, wlać do ugotowanej na mleku kaszy manny, wymieszać. Połowę herbatników ułożyć na dnie blachy, wylać na nie gorącą kaszę, na niej ułożyć warstwę herbatników. Ciasto przycisnąć deseczką i odstawić, by przestygło. Przygotować polewę czekoladową wg przepisu na opakowaniu. Gdy ciasto już przestygnie, polać je polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
deser kakao herbatniki mleko kasza manna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze