Gęś pieczona z jabłkami

szwedzki przepis na pyszną gąskę

Dodany przez: anonymous

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 gęś
  • Sól
  • Mielony pieprz
  • Sok cytrynowy
  • 8 jabłek
  • 25 suszonych śliwek
  • 200 ml czerwonego wina
  • 4 goździki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Cukier

Przygotowanie

  1. Gęś solimy posypujemy pieprzem i smarujemy sokiem cytrynowym.
  2. Obrane jabłka, z wydrążonymi środkami kroimy w plasterki, dodajemy śliwki bez pestek i lekko mieszamy. Napełniamy gęś i zaszywamy otwór.
  3. Wkładamy gęś do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w wysokiej temperaturze, podlewamy winem i małą ilością wody, dodajemy goździki do aromatu. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy powoli co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu polewamy sosem wypieczonym z mięsa, podlewamy wodą i usuwamy wytopiony tłuszcz.
  4. Zdejmujemy folię, gęś pieczemy jeszcze chwilę, aby powstała chrupiąca skórka. Zlewamy resztkę tłuszczu i zagęszczamy sos mąką rozprowadzoną małej ilości wody. Gotujemy 2 minuty. Doprawiamy cukrem oraz sokiem cytrynowym.
  5. Gęś dzielimy na porcje. Sos przecedzamy i podajemy osobno w sosjerce. Serwujemy z czerwoną kapustą
mięso obiad jabłka pieczeń gęś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze