Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Pyszna potrawa, jako samodzielne danie lub przystawka do obiadu.

Dodany przez: Aseret

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • fasolka szparagowa 50-60 dag
  • tłuszcz 3-4 dag
  • mąka 3-4 dag
  • cebula 3 dag
  • pomidory 25-30 dag
  • mortadela 25-30 dag
  • koperek
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w niewielkiej ilości wody (2 łyżki). Gdy są miękkie miksujemy lub przecieramy je przez sito.
  2. Fasolkę szparagową, po oczyszczeniu i umyciu kroimy na kawałki długości 2—3 cm i gotujemy w małej ilości wody,
  3. gotujemy do miękkości.
  4. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu (nie rumienimy), dodajemy mąkę, przesmażamy, rozprowadzamy rozgotowanymi przetartymi pomidorami, wlewamy do fasoli i mieszając razem zagotowujemy.
  5. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru (lub bez cukru) i posiekanym koperkiem.
  6. mortadelę myjemy, obieramy z osłonek, kroimy w grubą kostkę lub w paseczki, wkładamy do fasoli i podgrzewamy przez 3—4 min.
  7. Tak przyrządzoną fasolkę podajemy na okrągłym półmisku lub w salaterce.
  8. W zimie możemy użyć fasolkę szparagową z przetworów lub mrożoną.
warzywa przekąska sos pomidory fasolka szparagowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze