Chłodnik morelowy z rabarbarowym sorbetem

Chłodnik morelowy z rabarbarowym sorbetem

Dodany przez: mojegotowanie

Chłodnik morelowy z rabarbarowym sorbetem

Chłodnik

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • SORBET:
  • 2 łyzki cukru
  • 25 dag rabarbaru
  • białko
  • ZUPA:
  • 25 dag moreli
  • 2 łyzki cukru
  • 50 ml białego, mocnego słodkiego wina
  • kilka listków melisy cytrynowej
  • łyzka soku z cytryny
  • sól
  • 4 truskawki

Przygotowanie

  1. Chłodnik morelowy z rabarbarowym sorbetem
  2. SORBET: cukier rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Oczyszczony rabarbar drobno kroimy, dolewamy 5 łyżek wody i dusimy 20 min, następnie miksujemy z ostudzonym syropem oraz ubitym na sztywno białkiem. Wstawiamy do zamrażarki na 2–3 godz., co 20 min mieszamy widelcem, żeby nie utworzyły się grudki.
  3. ZUPA: morele sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. 2 owoce odkładamy, resztę siekamy. Cukier topimy na patelni, mieszamy z winem, dokładamy posiekane morele, 1/4 l wody, mieszamy i dusimy 10 min. Kiedy masa przestygnie, miksujemy. Listki melisy siekamy, mieszamy z sokiem z cytryny i szczypta soli; truskawki tniemy w plasterki. Do głębokich talerzy rozlewamy mus morelowy, każda porcje dekorujemy cząstkami odłożonych moreli, melisa, plasterkami truskawek i „chmurka” sorbetu rabarbarowego.
  4. Jeśli ktoś nie ma cierpliwości do robienia domowego sorbetu, może z powodzeniem sięgnąć po gotowy cytrynowy
  5. – chłodnik nie straci bynajmniej na smaku.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy obiad zupa zupy Chłodnik morelowy rabarbarowy sorbet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze