Chałwowiec

Pyszne ciasto na specjalne okazje

Dodany przez: beta

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 1 margaryna
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżeczki kakaa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jaj (oddzielic żółtka od białek tak żeby były 4 białka osobno i 4 białka osobno)
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • Polewa:
  • 1 duża chałwa
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag margaryny

Przygotowanie

  1. Ciasto: margaryne utrzeć z 1 szklanką cukru i 8 żółtkami. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. 4 białka ubić i dodać do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wyłożyć na dno blachy. Ubic pozostałe 4 białka wraz z 0,5 szkl. cukru. Ubitą piane wyłożyć na ciemne ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Zetrzec jablka i położyć na pianę. Na wierzch wszystko dokładnie przykryć drugą połową jasnego ciasta. Piec w temp. ok. 180 - 200 C przez ok. 60 minut.
  2. Polewa: wszystkie składniki wymieszać tak zeby nie było grudek. Zagotować. Mieszając gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Gorące wylać na upieczone już ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
przekąska deser jabłka ciasto chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze