Bazyliowe pomidory z musem z awokado i chipsem z parmezanu

Bazyliowe pomidory z musem z awokado i chipsem z parmezanu to przystawka idealna na przyjęcia w domu. Sprawdzi się zarówno na spotkaniu rodzinnym z okazji chrztu czy przyjęciu komunijnym w domu. Najlepiej prezentować się będzie podana w małych słoiczkach. Sprawdźcie przepis, jak doprawić bazyliowe pomidory, zrobić aksamitny mus z awokado i chrupiący chips z parmezanu. Mamy też poradę, jak przerobić ten przepis na 100% wegański! Szczegóły poniżej.

musPrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 174 głosów)

Kroki wykonania:

  • ser-parmezan1.Parmezan w bloku ścieramy na tarce, ale wygodniej kupić już starty ser. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej kawałek papieru do pieczenia. Wsypujemy po 1 łyżce parmezanu i rozpłaszczamy, formując cienkie placuszki. Przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru i dociskamy. Smażymy ok. 3 minut. Zdejmujemy górny kawałek papieru, chipsy z parmezanu obracamy na drugą stronę, ponownie przykrywamy papierem, dociskamy i podgrzewamy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Odkładamy do przestygnięcia.
  • awokado2.Awokado przekrawamy, usuwamy pestki, wydrążamy miąższ. Wraz z kolendrą, sokiem z limonki, obranym ząbkiem czosnku, 1 łyżką oliwy i pokrojoną papryczką chili wkładamy do pojemnika blendera. Miksujemy na gładki mus. Doprawiamy solą.
  • pomidorki3.Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki. Kilka listków bazylii odkładamy do dekoracji, resztę siekamy razem z cebulą. Warzywa mieszamy, polewamy resztą
    oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Bazyliowe-pomidory-z-musem-z-awokado-i-chipsem-z-parmezanu4.Kolejno do 4 małych ozdobnych słoiczków wkładamy ukośnie 1/4 zielonego
    musu, ustawiamy pod kątem w lodówce i chłodzimy 30 minut. Następnie wkładamy 1/4 pomidorów. Na wierzchu kładziemy po 1 chipsie z parmezanu. Dekorujemy listkiem bazylii.

Porady

Pomidorki koktajlowe wraz z musem będą pięknie wyglądać podane w literatkach, mniejszych - ale najlepiej jednakowych - słoikach lub niższych szklankach jak do whiskey. Do tego małe łyżeczki i danie bazyliowe pomidory z musem z awokado i chipsem z parmezanu będzie się prezentować doskonale jako zimna przystawka na szwedzkim stole lub zaserwowana przed głównym posiłkiem.

Notka redakcyjna

Bazyliowe pomidory z musem z awokado i chipsem z parmezanu to opcja dla diety wegetariańskiej, czyli niewyłączającej produktów odzwierzęcych takich jak ser. Aby danie było całkowicie wegańskie, zamiast serowych chipsów można przygotować chipsy ryżowe: 1 arkusz papieru ryżowego kroimy nożyczkami w trójkąty i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, aż papier się pofałduje. Dokładnie osączamy z tłuszczu i oprószamy solą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy