Babka z budyniem

babka przełożona kremem budyniowym,polecam...

Dodany przez: kaMisia13

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 35dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 15 dag cukru
  • KREM:
  • 1op. budyniu waniliowego
  • 1,5szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolitą, puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Dodać do masy maślanej, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy, piec 50 minut w 200stC. Ciasto ostudzić, wyjąc z formy, przekroić w poprzek na 3 części. Budyń rozmieszać w pół szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń, zagotować, ostudzić. Babkę przełożyć budyniem, lekko docisnąć kolejne części, można posypać cukrem pudrem.
Wielkanoc deser jajko Babka mąka budyń mleko proszek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze

Podobne przepisy