Babka z budyniem

babka przełożona kremem budyniowym,polecam...

Dodany przez: kaMisia13

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 35dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 15 dag cukru
  • KREM:
  • 1op. budyniu waniliowego
  • 1,5szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolitą, puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Dodać do masy maślanej, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy, piec 50 minut w 200stC. Ciasto ostudzić, wyjąc z formy, przekroić w poprzek na 3 części. Budyń rozmieszać w pół szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń, zagotować, ostudzić. Babkę przełożyć budyniem, lekko docisnąć kolejne części, można posypać cukrem pudrem.
deser jajko mąka budyń mleko proszek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze