Babeczki z kremem czekoladowym i piankami Haribo

Ulubione babeczki Malwinki, a te ciągnące się pianki ...pychotka

Deserybabeczkimuffinki

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
120.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.55 z 148 głosów)

Składniki:

  • szklanka mąki, 1/3 kostki masła lub margaryny, szczypta soli, 3 łyżki wody, tłuszcz do wysmarowania foremek
  • 300ml mleka, 4 żółtka, 5 dkg cukru, łyżeczka cukru waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyzki kakao, pianki Haribo

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło i mąkę posiekać nożem, dodać szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem, wykleić ciastem - spód nakłuć widelcem, upiec w piekarniku nagrzanym do 200C (około 15 minut), ostudzić.
  • Przyrządzić krem czekoladowy. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, wymieszać z mąką ziemniaczaną i 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, połączyć z kakao i zalać masę żółtkową, cały czas mieszając. Krem zagotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Dno babeczek posmarować przestudzonym kremem i udekorować piankami Haribo. Wstawić na 1 minutę do nagrzanego piekarnika - pianki rozpuszczą się i będą "ciągnęły" się.

Kalorie: 120.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy