Arabski kociołek z soczewicą i kurczakiem

Smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu

Dodany przez:

Arabski kociołek z soczewicą i kurczakiem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 g czerwonej lub brązowej soczewicy
  • 4 piersi z kurczaka, pokrojone w kawałki
  • 10 g suszonych moreli, przelanych gorącą wodą i drobno pokrojonych
  • 1/2 granatu (opcjonalnie)
  • garść świeżęj mięty i/lub kolendry
  • 750 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy Baharat lub Ras-al-Hanut
  • sok z 1 cytryny
  • ugotowany ryż lub kasza kuskus do podania

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, imbir i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu ok. 5 minut, dodać piersi z kurczaka i smażyć kolejne 5 minut. Dodać przyprawy, soczewicę, morele i wlać sok z cytryny.
  2. Zalać bulionem lub wodą i dusić 15-20 minut. Na końcu dodać zioła, ziarna granatu i podawać z ryżem lub kaszą kuskus.
  3. Brązowej lub czerwonej niełuskanej soczewicy (ma brązowy kolor łupki) nie trzeba wcześniej namaczać. Zwykłą, dostępną wszędzie soczewicę namoczyć wcześniej na pół godziny w zimnej wodzie. Różne rodzaje soczewicy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach. Przyprawa Ras al-Hanut jest popularna i lubiana w północnej Afryce. Używa się jej do warzyw, ryżu i mięsa. Najczęściej zawiera kolendrę, kurkumę, chilli, kardamon, goździki, cynamon, kumin, pieprz i gałkę muszkatołową. Skład jednak różni się w zależności od producenta. Mówi się, że jest afrodyzjakiem. Można ją kupić w sklepach internetowych lub z żywnością orientalną.
  4. Zobacz także:
  5. Arabska zupa z ciecierzycy i szpinakuZupa z soczewicyDhal z czerwonej soczewicy i fasoli mungoArabski szampan
mięso obiad soczewica ciecierzyca jednogarnkowe wschodnia strączkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze