Majowe Moje Gotowanie jest wypełnione po brzegi smakowitymi daniami, w których króluje wiosenna zielenina! Główną bohaterką tego numeru jest sałata, którą przedstawiamy w wielu pysznych i nietypowych odsłonach. Oprócz tego, znajdziecie tu przepisy z wykorzystaniem czarnego bzu, rabarbaru czy szpinaku. Swoje przepisy i kulinarne patenty przedstawiają Cristina Catese, Daria Ładocha i Robert Sowa, a Anna Starmach opowiada o kulinarnych wspomnieniach z dzieciństwa i wspólnym gotowaniu z dziećmi.
mat. redakcyjne
SPIS TREŚCI:
Kuchnia domowa
Królowa sezonu - Sałata kusi delikatnością
Jasnozielone, miękkie od zewnątrz, a kruche przy wnętrzu liście potrafią zdziałać cuda: pysznią się w sałatkach, zastępują bułkę w burgerach i nadają aksamitność zupie z szalotkowym flanem
Kulinarne odkrycie - Lilak czyli bez
Cudowne kwiaty o wielu zdrowotnych walorach zachwycają w słodkościach, zaś aromatyzowany nimi cukier oraz lemoniada to proste sposoby na to, by zachować zapach płatków na dłużej
Trzy razy obiad z rusztu - Majowe grillowanie
Mięsa, ryby i warzywa pieczone w pięknych okolicznościach przyrody i w miłym towarzystwie nie mają sobie równych. Zapraszamy na niezapomnianą biesiadę!
Dania główne - Mieszaj i smaż!
Przygotowane według popularnej azjatyckiej metody potrawy są smaczne, kolorowe i szybkie. Warto poznać jej tajniki!
Jestem wege
Gofry i warzywa – chrupiący duet
Genialne przepisy na gofry, które zawsze się udają, plus duża porcja pomysłów na pyszne dodatki do nich
Sama słodycz - Rabarbarowa uczta dla zmysłów
Kwaskowaty, lekko cierpki smak jego łodyg zatopionych w drożdżowym cieście przywoła wspomnienie dzieciństwa, a beza przykryta kremem z piękną czerwoną dekoracją sprawi, że poczujemy się niczym na salonach
Codziennie w dobrej formie - Energetyczne przebudzenie
Beata Grątkowska podpowiada, jak radzić sobie z wiosennym spadkiem sił witalnych
W kuchni z mistrzami
Robert Sowa - Burgerowy zawrót głowy
Wszystko o jednym z najbardziej popularnych dań na świecie – sprawdzone triki oraz przepis szefa
Cristina Catese - Szpinak na sposób włoski
Listki, bez których trudno wyobrazić sobie majową kuchnię, doskonale smakują w pierożkach i lodach
Daria Ładocha - Wiosna na talerzach
Koperek, ogórki i kalarepki – dzięki nim w kuchni od razu zrobi się pięknie!
Do poczytania przy stole
Rozmowa z Anną Starmach
O domowej kuchni, wymarzonym Dniu Matki i wyjątkowych uczestnikach programu MasterChef Junior
Świat na talerzu: Sardynia- Wyspa długiego życia
Jedno z pięciu miejsc na świecie, w którym dzięki kuchni obfitującej w dary ziemi i morza najwięcej mieszkańców dożywa stu lat.