Kwietniowe Moje Gotowanie to pyszne odliczanie do Wielkanocy. Znajdziecie tu przepisy na rozmaite mięsa, kiełbasy i pasztety- nie tylko w wersji mięsnej, ale i wege! Do tego najlepsze pomysły na jajka, sałatki i przekąski. A na deser... najlepsze ciasta- te tradycyjne i mało znane. Kolejną porcję smakowitych treści przygotowali nasi eksperci: Cristina Catese, Robert Sowa i Daria Ładocha. Sprawdźcie sami!
mat. redakcyjne
Spis treści:
KUCHNIA DOMOWA
Królowa sezonu: rzodkiewka
Krągła piękność
Niekwestionowana ulubienica wiosennego stołu prezentuje swoje kuszące kształty w wytrawnym serniku i kanapkowym torcie
Na dwa kęsy
Dobry początek
Warzywa lub pieczywo z pysznym nadzieniem, smażony ananas i przekąski z ciasta wypełnione sycącym farszem to pomysły na wspaniałą inaugurację uczty
Szybko, łato, pysznie
Polska kiełbasa – to lubię!
Doceniana na całym świecie, uniwersalna i prosta do przyrządzenia. Idealny produkt dla zabieganych smakoszy
Dania główne
Odświętne mięsiwa
Elegancki udziec lub comber jagnięcy, pieczony kapłon czy cielęcina pod ziołową kruszonką będą niezapomnianą atrakcją podczas wielkanocnego obiadu
Po prostu zrób to!
Raviolo z żółtkiem
Po przekrojeniu wypełnionego farszem ciasta uwalnia się ciepła, żółta lawa, która stopniowo oblewa całe danie. Podpowiadamy, jak zafundować sobie takie wyjątkowe doznania we własnej kuchni
JESTEM WEGE
Ucztowanie bez mięsa
Pomysły na wykwintne śniadanie dla jaroszy w wydaniu równie smacznym jak tradycyjne
DO SMAKU
Od gorczycy do musztardy
Odkrywamy tajemnice charakternych ziaren
Sama słodycz
Rozkoszna elegancja
15 przepisów na fantazyjne torty, kremowe serniki, drożdżowe baby i bułeczki, a także desery, dzięki którym na stole będzie kolorowo i obficie, jak nakazuje staropolski obyczaj
Codziennie w dobrej formie
Co kryje się pod skorupką
Wszystko na temat jajek: jakie wartości zawierają, ile można ich jeść, co z nich przyrządzić i czym zastąpić w diecie roślinnej
W KUCHNI Z MISTRZAMI
Daria Ładocha
Jajko w roli głównej. Faszerowane, sadzone lub jako pożywny składnik sałatki zaskakuje prostotą przyrządzenia
Robert Sowa
Pasty jajeczne – niezawodna klasyka
Znany z dzieciństwa przysmak w roli pysznej świątecznej przystawki
Cristina Catese
Tradycyjna włoska Wielkanoc
Wyborna jagnięcina, makaron z gniazdkami czy tarta z pszenicą urozmaicą nasze menu
DO POCZYTANIA PRZY STOLE
Rozmowa z JAKUBEM KURONIEM
Kucharz opowiada o tym, jak podczas świąt udaje mu się łączyć tradycyjne przepisy z nowoczesnymi akcentami
Świat na talerzu: BANGKOK
Miasto Buddy i ulicznego jedzenia
Jedna z najczęściej odwiedzanych na świecie metropolii rozpieszcza kubki smakowe tubylców i turystów, ciesząc oczy pełnymi przepychu zabytkami