Moje Gotowanie kwiecień 2022

Kwietniowe Moje Gotowanie to pyszne odliczanie do Wielkanocy. Znajdziecie tu przepisy na rozmaite mięsa, kiełbasy i pasztety- nie tylko w wersji mięsnej, ale i wege! Do tego najlepsze pomysły na jajka, sałatki i przekąski. A na deser... najlepsze ciasta- te tradycyjne i mało znane. Kolejną porcję smakowitych treści przygotowali nasi eksperci: Cristina Catese, Robert Sowa i Daria Ładocha. Sprawdźcie sami!

Spis treści:

KUCHNIA DOMOWA

Królowa sezonu: rzodkiewka
Krągła piękność
Niekwestionowana ulubienica wiosennego stołu prezentuje swoje kuszące kształty w wytrawnym serniku i kanapkowym torcie

Na dwa kęsy
Dobry początek
Warzywa lub pieczywo z pysznym nadzieniem, smażony ananas i przekąski z ciasta wypełnione sycącym farszem to pomysły na wspaniałą inaugurację uczty

Szybko, łato, pysznie 
Polska kiełbasa – to lubię!
Doceniana na całym świecie, uniwersalna i prosta do przyrządzenia. Idealny produkt dla zabieganych smakoszy

Dania główne
Odświętne mięsiwa
Elegancki udziec lub comber jagnięcy, pieczony kapłon czy cielęcina pod ziołową kruszonką będą niezapomnianą atrakcją podczas wielkanocnego obiadu

Po prostu zrób to!
Raviolo z żółtkiem
Po przekrojeniu wypełnionego farszem ciasta uwalnia się ciepła, żółta lawa, która stopniowo oblewa całe danie. Podpowiadamy, jak zafundować sobie takie wyjątkowe doznania we własnej kuchni

JESTEM WEGE
Ucztowanie bez mięsa
Pomysły na wykwintne śniadanie dla jaroszy w wydaniu równie smacznym jak tradycyjne

DO SMAKU
Od gorczycy do musztardy
Odkrywamy tajemnice charakternych ziaren

Sama słodycz
Rozkoszna elegancja
15 przepisów na fantazyjne torty, kremowe serniki, drożdżowe baby i bułeczki, a także desery, dzięki którym na stole będzie kolorowo i obficie, jak nakazuje staropolski obyczaj

Codziennie w dobrej formie
Co kryje się pod skorupką
Wszystko na temat jajek: jakie wartości zawierają, ile można ich jeść, co z nich przyrządzić i czym zastąpić w diecie roślinnej

 

W KUCHNI Z MISTRZAMI

Daria Ładocha
Jajko w roli głównej. Faszerowane, sadzone lub jako pożywny składnik sałatki zaskakuje prostotą przyrządzenia

Robert Sowa
Pasty jajeczne – niezawodna klasyka
Znany z dzieciństwa przysmak w roli pysznej świątecznej przystawki

Cristina Catese
Tradycyjna włoska Wielkanoc
Wyborna jagnięcina, makaron z gniazdkami czy tarta z pszenicą urozmaicą nasze menu

DO POCZYTANIA PRZY STOLE

Rozmowa z JAKUBEM KURONIEM
Kucharz opowiada o tym, jak podczas świąt udaje mu się łączyć tradycyjne przepisy z nowoczesnymi akcentami

Świat na talerzu: BANGKOK
Miasto Buddy i ulicznego jedzenia
Jedna z najczęściej odwiedzanych na świecie metropolii rozpieszcza kubki smakowe tubylców i turystów, ciesząc oczy pełnymi przepychu zabytkami