Październikowy numer "Moje Gotowanie" to sycące dania, kuszące desery i pyszne przekąski. Królem sezonu został ziemniak podany pod różnymi postaciami. Na warsztat bierzemy grzyby, makarony i ... kebab. Sprawdźcie cały spis treści i przepisy z magazynu.
Moje Gotowanie październik 2018
Zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na październik. Z okładki kusi kolorowy makaron z buraków z orzechami włoskimi i parmezanem. W numerze polecamy m.in. pasztety do słoika, kotlety grzybowe czy wegańskie słodycze bez cukru. Olimpia Davis poleca sprytne potrawy gotowe w 40 minut, szef Robert Sowa radzi, jak zrobić domowy kebab, a szefowa Agata Wojda poleca dania z makaronem.
W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:
GDY GONI NAS CZAS Obiad w 40 minut. Z przygotowanych wcześniej półproduktów przygotujemy w mig faszerowane bataty, buraczkowy makaron, kotleciki z ryby, tortille z kurczakiem i warzywne burgery
NA ZAPAS Aromatyczne kotleciki grzybowe. Wyśmienite danie ze świeżych i suszonych grzybów leśnych oraz kaszy gryczanej, które w formie smażonych kulek dodamy do sałatki, zupy, curry i kanapki
PO PROSTU ZRÓB TO! Pasztety do słoika. Smakowity domowy wyrób, zarówno mięsny jak i wegański (z ciecierzycy), znakomita propozycja na jesienne śniadanie lub kolację
CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Dieta dla tarczycy. Propozycja dań dla osób cierpiących na chorobę Hashimoto, bez produktów przetworzonych, z licznymi elementami kuchni śródziemnomorskiej
W rubryce "Na luzie, z pasją i ze smakiem" przeczytamy:
ZBLIŻENIE NA Karmel - Słodki, bursztynowy skarb, który możemy wykorzystać do dekoracji i tworzenia deserów
SAM KONKRET A można i na grzyby... Grzyby jadalne jako aromatyczne towarzystwo dla wybornej ryby, kremowej zupy, pieczonego schabu, ziemniaczanych klusek, zapiekanych ziemniaków oraz serowego sosu
RETROKUCHNIA Babka z cukinii. Z okazji naszych 25. urodzin pokazujemy „odnowione„ przepisy z pierwszych numerów magazynu. Tym razem odchudziliśmy farsz zapieczony w plastrach cukinii
SAMA SŁODYCZ Skarby jesieni. Ten melancholijny czas osłodzą nam ciasta i ciasteczka z jabłek, gruszek i orzechów
Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:
SAMO MIĘSO Kebab, czyli przedłużenie wakacji Robert Sowa zdradza, jak łatwo przygotować w domu to jedno z najbardziej ulubionych dań Polaków
KUCHNIA AGATY WOJDY Inspirujące makarony przyrządzone najlepiej z pasta fresca, czyli domowego niesuszonego makaronu, a do tego oryginalne sosy; z wykorzystaniem bakłażana, cukinii, dyni, wieprzowiny, ziół, grzybów, serów i orzechów
POPKUCHNIA CRISTINY CATESE Włoski październik. Jesienne rozgrzewające dania zawierające grzyby, czerwone mięso oraz czekoladę i gruszki
PO WEGAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Cukier? Stop! Konrad Bryc poleci kilka pomysłów na dania dla wszystkich, którzy w swej diecie pragną unikać zbyt dużej ilości cukru
DO POCZYTANIA PRZY STOLE w październikowym numerze to:
BIBLIOTEKA SMAKOSZA Happy food. Co jeść, by szczęśliwie żyć Skandynawski duet kulinarno-dziennikarski przybliża, w jaki sposób to, co jemy, wpływa na naszą psychikę i odporność
ŚWIAT NA TALERZU Quebec. Kawałek Francji w Ameryce Północnej Zapraszamy do Kanady – na syrop klonowy, pyszne sery i zwiedzanie miasteczek z domkami jak z powieści o Ani z Zielonego Wzgórza
PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Trzech Kumpli – browar w rytmie slow. Jak z przyjaźni, która zaczęła się jeszcze w tarnowskiej podstawówce, powstał pomysł warzenia piwa we własnym browarze
TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD
Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne październikowe okazje.
Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl