Moje Gotowanie Wydanie Specjalne - Kuchnia Włoska 1/2022

To wydanie specjalne magazynu "Moje Gotowanie" jest ukłonem w stronę kuchni włoskiej i znajdziecie w nim aż 35 wyjątkowych przepisów prosto ze słonecznej Italii! Zobaczcie, jakie smakowite inspiracje kryją się między stronami.

Pyszności prosto z trattorii
Bruschetta z karmelizowaną cebulą, mozzarellą di bufala i prosciutto crudo
Focaccia z ziołową frittatą
Garnuszki z topinamburem, porem i bekonem
Gratin z fenkułu z gorgonzolą
Karczochy po rzymsku (carciofi alla romana)
Migliaccio – neapolitański sernik na słono
Minifocaccie z szynką parmeńską i serem asiago
Pasta z bakłażana
Pieczony kalafior z mozzarellą i parmezanem
Pizza cresciuta di pasqua
Wędzony ser z pomidorami i bazylią

Radość ucztowania
Czarne ravioli z nadzieniem z wędzonej makreli i ziemniaków
Domowe cannelloni z serem ricotta i szpinakiem
Gnocchi z ragù warzywnym
Kremowe tagliatelle z kwiatami cukinii
Lasagne z pulpecikami i papryczką pepperoni
Makaron garganelli z wiosennym sosem
Piadina z mozzarellą, suszonymi pomidorami, bakłażanem i prosciutto cotto
Ravioli z ziemniakami i ricottą pod ragù z kaczki
Roladki wieprzowe na trójkolorowym purée
Scaloppine, czyli kotlety cielęce z borowikami
Smażone tortellini faszerowane ziemniakami i boczkiem
Spaghetti z małżami, pomidorami i pesto
Szpinakowe lasagne di colombina z szynką, grzybami i parmezanem
Tagliatelle z ragù z białą kiełbasą i parmezanem
Tagliatelle z romanesco i białą kiełbasą
Tortelloni z dynią, ciasteczkami amaretti i parmezanem

Codzienne dolce vita
Biscottini paradiso, czyli ciasteczka z kremem
Castagnole, czyli włoskie pączuszki
Ciasteczka z jabłkiem
Frappe, czyli faworki
Smażone tortelli z kremem waniliowym
Tarteletki z gruszkami i miodem gryczanymi
Tiramisu z truskawkami
Toskańskie cantucci z migdałami

La cucina italiana, czyli kuchnia włoska, jest jedną z najprostszych, a zarazem najpyszniejszych i najbardziej aromatycznych na świecie. Podczas gotowania liczy się uważność, miłość do dobrego smaku i wspólnego biesiadowania. Wystarczy kilka produktów, by stworzyć danie, które rozpływa się w ustach, pod warunkiem, że tak samo jak Włosi sięgniemy po najlepszej jakości składniki. Wśród nich prym wiodą sery: mozzarella, parmezan, ricotta, gorgonzola czy mascarpone, a także mąka (najlepiej typu 00, czyli bardzo drobno zmielona, bogata w gluten i niezastąpiona do wyrobu pizzy, tagliatelle albo ravioli). Niezbędnym dodatkiem – niemal sekretem smaku – jest też oczywiście oliwa extra vergine, która w kulinarnej kulturze Półwyspu Apenińskiego pełni szczególną rolę (przeciętny Włoch spożywa rocznie kilkanaście litrów tego płynnego złota!). Całości dopełni duża ilość warzyw oraz ziół, szynka (parmeńska bądź prosciutto cotto) i można zaczynać kucharzenie. Powodzenie zapewnią zebrane przez nas przepisy autorstwa Cristiny Catese – rodowitej rzymianki, propagatorki włoskiej kuchni w Polsce. Przekąski, dania główne i desery przygotowane na bazie wyjątkowych, sprawdzonych receptur mistrzyni, jedzone niespiesznie, z umiarem i należytą atencją sprawią, że we własnym domu poczujemy się niczym w trattorii.

Redaktor naczelna Katarzyna Błońska