Karp z pieczonym jabłkiem i cydrową cebulą

Ocena:

4.52 (198)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Karp na gorąco podany z plasterkami jabłka.

Składniki:

  • karp  1.5 kg

  • jabłka  3 szt.

  • cukier  12 g

  • masło klarowane  70 ml

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • szalotka  20 szt.

  • olej słonecznikowy  30 ml

  • ocet jabłkowy  50 ml

  • miód  15 g

  • cydr  100 ml

  • sól  5 g

  • cynamon  3 g

  • pieprz  3 g

  • mąka  50 g

  • imbir  3 g

  • masło  15 g

Karp z pieczonym jabłkiem i cydrową cebulą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Jabłka (ze skórką) kroimy w poprzek w cienkie plastry. Obsypujemy cukrem, polewamy sklarowanym masłem (50 ml) i posypujemy gałką muszkatołową.

  • Krok 2:

    Pieczenie jabłek: układamy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na rumiano. Wyjmujemy i studzimy. Dopiero gdy całkowicie ostygną, zdejmujemy z blachy.

  • Krok 3:

    Szalotki: obieramy je, przekrawamy na pół i rozdzielamy warstwy. W rondelku podgrzewamy olej, wrzucamy cebulki, dodajemy ocet i miód. Trzymamy na małym ogniu ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu, potem dodajemy cydr, cynamon i imbir oraz sól i pieprz do smaku, dusimy do odparowania.

  • Krok 4:

    Karp: oczyszczonego karpia kroimy w dzwonka, przecinamy je na pojedyncze kawałki. Oprószamy solą i mąką, smażymy na złoto na sklarowanym maśle. Podajemy na gorąco, z plasterkami jabłka, polanego gorącą cebulką, do której przed podaniem trzeba dodatkowo wmieszać płaską łyżkę zimnego masła.

Porady

Karp jest pyszną, świąteczną rybą, bez której większość polaków nie wyobraża sobie Wigilii. Polecam kupować karpie maksymalnie 1,5-kg i – jeśli czas pozwoli – pozostawić oczyszczone na noc w lodówce, obłożone kawałkami jabłka i jedną drobno posiekaną cebulą. Masło klarowane można kupić już gotowe lub rozpuścić kostkę w garnuszku i odłowić żółty, czysty płyn. Ryba smażona na takim maśle nie będzie się przypalać. Do karpia lubię podać czerwoną soczewicę przygotowaną jak risotto z cebulą, białym winem, masłem i dolewanym w trakcie gotowania domowym warzywnym bulionem, dopóki nie zmięknie. Z takiego bulionu wyjmuję na koniec marchewkę, ścieram na drobnych oczkach i dodaję do soczewicy. Doprawiam na pikantnie – można dorzucić płaską łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę masła. Serwuję na gorąco.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne