zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.52 (198)
Karp na gorąco podany z plasterkami jabłka.
karp 1.5 kg
jabłka 3 szt.
cukier 12 g
masło klarowane 70 ml
gałka muszkatołowa 3 g
szalotka 20 szt.
olej słonecznikowy 30 ml
ocet jabłkowy 50 ml
miód 15 g
cydr 100 ml
sól 5 g
cynamon 3 g
pieprz 3 g
mąka 50 g
imbir 3 g
masło 15 g
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Jabłka (ze skórką) kroimy w poprzek w cienkie plastry. Obsypujemy cukrem, polewamy sklarowanym masłem (50 ml) i posypujemy gałką muszkatołową.
Pieczenie jabłek: układamy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na rumiano. Wyjmujemy i studzimy. Dopiero gdy całkowicie ostygną, zdejmujemy z blachy.
Szalotki: obieramy je, przekrawamy na pół i rozdzielamy warstwy. W rondelku podgrzewamy olej, wrzucamy cebulki, dodajemy ocet i miód. Trzymamy na małym ogniu ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu, potem dodajemy cydr, cynamon i imbir oraz sól i pieprz do smaku, dusimy do odparowania.
Karp: oczyszczonego karpia kroimy w dzwonka, przecinamy je na pojedyncze kawałki. Oprószamy solą i mąką, smażymy na złoto na sklarowanym maśle. Podajemy na gorąco, z plasterkami jabłka, polanego gorącą cebulką, do której przed podaniem trzeba dodatkowo wmieszać płaską łyżkę zimnego masła.
Porady
Karp jest pyszną, świąteczną rybą, bez której większość polaków nie wyobraża sobie Wigilii. Polecam kupować karpie maksymalnie 1,5-kg i – jeśli czas pozwoli – pozostawić oczyszczone na noc w lodówce, obłożone kawałkami jabłka i jedną drobno posiekaną cebulą. Masło klarowane można kupić już gotowe lub rozpuścić kostkę w garnuszku i odłowić żółty, czysty płyn. Ryba smażona na takim maśle nie będzie się przypalać. Do karpia lubię podać czerwoną soczewicę przygotowaną jak risotto z cebulą, białym winem, masłem i dolewanym w trakcie gotowania domowym warzywnym bulionem, dopóki nie zmięknie. Z takiego bulionu wyjmuję na koniec marchewkę, ścieram na drobnych oczkach i dodaję do soczewicy. Doprawiam na pikantnie – można dorzucić płaską łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę masła. Serwuję na gorąco.
Autorka przepisu: Agata Wojda