Co zrobić z młodej kapusty? Zamiast znów robić surówkę lub zasmażać ją na patelni, wybierzcie ciekawszy pomysł. Wystarczy dosłownie kilka tanich dodatków, a stworzycie nie tylko pyszne, ale i przepięknie prezentujące się na talerzu danie. Choć nazwa placki sadzone może wydawać się dziwna, to kryje się pod nią absolutny hit obiadowy.

Placki sadzone - prosty pomysł na efektowne danie 2w1

Myśląc o plackach, z pewnością pierwsze na myśl przychodzą wam placki ziemniaczane, ale mało kto wie, że z młodej kapusty można zrobić coś jeszcze lepszego. Wystarczy ją tylko drobno posiekać i wymieszać z tartą marchewką, jajkiem i odrobiną mąki, a powstanie genialne ciasto na chrupiące placki. To jednak dopiero początek, bo taką masę wykładamy na rozgrzany tłuszcz, a w środku robimy dziurkę, do której wbijamy jajko. W ten sposób powstają placki sadzone, czyli połączenie chrupiącego plackowego spodu z rumianym jajkiem sadzonym. 

Ten genialny w swojej prostocie pomysł znaleźliśmy na Instagramowym profilu @bloodimeraph. Poniżej znajdziecie przepis i krótkie wideo z przygotowaniem tego dania krok po kroku.

Przepis na placki z kapusty z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • pół małej główki kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 3 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko mieszamy w misce i wbijamy jedno jajko oraz wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
  2. Tak przygotowane ciasto wykładamy na rozgrzany olej, tworząc dwa duże placki, a następnie formujemy w środku każdego z nich dziurkę, do której wbijamy po jednym jajku.
  3. Sadzone placki z młodej kapusty smażymy przez kilka minut, a następnie ostrożnie przewracamy na drugą stronę, tak, aby nie uszkodzić żółtka.

Placki z młodej kapusty - dodatki

Tak przygotowane placki sadzone pysznie smakują same w sobie, ale aby stworzyły pełne danie obiadowe, warto podać je z dodatkami. W tej roli najlepiej sprawdzi się domowy sos czosnkowy, koperkowy czy ziołowy. Delikatna młoda kapusta i jajko sadzone świetnie podkręci też wyrazisty sos chrzanowy lub aromatyczne pesto pistacjowe, bazyliowe czy pietruszkowe. 

Z kolei, aby smażone placki z jajkiem sadzonym nabrały świeżości i lekkości, przyda się chrupiąca surówka z kalafiora lub nawet klasyczna sałata ze śmietaną czy mizeria z koperkiem. Gotowe placuszki warto też posypać dużą ilością zieleniny, takiej jak posiekany szczypiorek, koperek czy natka pietruszki.

 

Źródło: Instagram.com/bloodimeraph/