Biszkopt to podstawa do tortu, ale też fundament dla rolady biszkoptowej. W zależności od przeznaczenia chcemy upiec wysoki, piękny biszkopt, który potem pokroimy na blaty, lub płaski równy biszkopt, który następnie zawiniemy w roladę z ulubionym kremem. Niezależnie od przeznaczenia, biszkopt powinien być lekki, puszysty i smaczny.
Znanych jest kilka metod robienia biszkoptu. Jedna to ucieranie żółtek z cukrem i dodawanie do nich reszty składników, druga to ubijanie całych jajek i dosypywanie do niej pozostałych składników, trzecia, nasza ulubiona, to ubicie piany z białek i cukru i dopiero wtedy dodanie pozostałych części z przepisu. Właśnie taki biszkopt jest najbardziej puszysty i lekki i pasuje zarówno do tortów, jak wszelkiego rodzaju rolad czy innych wypieków. Robi się go bardzo szybko i nie ma mowy o zakalcu. Trzeba jednak znać kilka podstawowych zasad i ich pilnować. Bo nawet tak proste ciasto jak biszkopt może się nie udać.
Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł?
Jeśli chcecie mieć pewność, że biszkopt pięknie wyrośnie, będzie puszysty, delikatny i nie opadnie, wykorzystajcie ten przepis i nie kombinujcie. Nie potrzebujecie nawet proszku do pieczenia, bo cała puszystość pochodzi z idealnie ubitej piany. Zanim weźmiecie się za pieczenie, musicie tez pamiętać o kilku rzeczach:
- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową
- Cukier musi być jak najdrobniejszy, ale nie może to być cukier puder. Nie przyspieszajcie ubijania białek, dodając cukier puder. Zamiast pomóc może spowodować, że ciasto opadnie.
- Trzeba też pilnować, żeby nie przebić białek, to też może spowodować, że zamiast puszystego wypieku, wyjmiemy z piekarnika zakalec.
- Przesianie mąki jest kluczowe, jej napowietrzenie gwarantuje jeszcze większą puszystość ciasta.
- Trzeba też pamiętać, żeby nie natłuszczać formy, bo biszkopt musi się „wspinać” po ściankach, a tłuszcz mógłby mu to utrudnić, przez co nie wyrośnie tak wysoki, jak chcemy.
Podstawowy, prosty przepis na biszkopt
Jeśli przypilnujecie powyższych rzeczy, możecie przystąpić do pieczenia biszkoptu, w tym celu przygotujcie:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru drobnego
- 75 g mąki pszennej
- 23 g mąki ziemniaczanej
- szczyptę soli
Przygotowanie:
Oddzielcie żółtka od białek. Białka przełóżcie do miski miksera i zacznijcie ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nie przestając ubijać, dodajcie cukier i ubijajcie jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści i widocznie usztywnieni bezę.
Zmniejszcie obroty miksera do minimum i kolejno dodawajcie żółtka do chwili połączenia się na jednolitą masę z bezą.
Teraz wyłączcie mikser i dodajcie przesianą przez sitko mąkę. Drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką bardzo delikatnie wymieszajcie całość pilnując, by mieszać tylko w jednym kierunku.
Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia ponad rant i wylejcie ciasto.
Pieczcie w temperaturze 165 stopni C, około 40 minut, góra-dół. By mieć pewność, że ciasto jest upieczone, zróbcie próbę patyczka.
Po upieczeniu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i studźcie w blaszce na blacie. Dopiero po całkowitym ostygnięciu wyjmijcie ciasto z formy.
Kiedy kroić biszkopt?
Biszkopt na tort można kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu ciasta. W przeciwnym razie możecie zniszczyć blaty, bo się porozrywają w czasie krojenia. Najlepszy do krojenia będzie nóż z ząbkami.
Co zrobić z biszkoptu?
Ciasto biszkoptowe można wykorzystać do wielu przepisów. My polecamy przede wszystkim:
- tort z mascarpone i owocami
- biszkopt z truskawkami i kremem
- biszkopt z rabarbarem
- tort z bitą śmietaną
- naleśniki biszkoptowe
źródło: Instagram/@ciachosza