mojegotowanie.pl
1/5
Przyjęcie komunijne - kolejność podawania potraw

fot. iStock

Przyjęcie komunijne - kolejność podawania potraw
Zupa – klasyczny rosół czy rosół inaczej
Danie główne mięsne
Tort komunijny i inne słodkości
Napoje bezalkoholowe i soki

Menu komunijne - proste przepisy na dania komunijne i torty na komunię

1/5. Przyjęcie komunijne - kolejność podawania potraw

Zgodnie z zasadami savoir-vivre kolejność serwowania potraw zależy od okazji spotkania. Przyjęcie komunijne zazwyczaj rozpoczyna się w okolicach południowych – nie jest to jednak pełna pora obiadowa. Dobrym pomysłem będzie więc rozpoczęcie spotkania od zimnych przystawek. Tutaj mamy szerokie pole do popisu m.in. z sałatkami. Sałatka jarzynowa, czyli polski klasyk z pewnością będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem. Warto zrobić jej więcej, ale sukcesywnie dokładać porcję do większej, ozdobnej salaterki. Z kolei sałatka gyros zasmakuje fanom orientalnych, bardziej pikantnych połączeń. Warto wziąć pod uwagę również tymbaliki – mięsno-warzywne galarety możemy śmiało przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a na stół wyłożyć tuż przed przyjęciem. Dla wygody gości pieczywo podajmy w formie małych bułeczek lub kromek chleba – najlepiej w koszyczku przykrytym ozdobną serwetą. Przydadzą się także talerzyki z masłem i nożykiem do masła.

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.