Zgodnie z zasadami savoir-vivre kolejność serwowania potraw zależy od okazji spotkania. Przyjęcie komunijne zazwyczaj rozpoczyna się w okolicach południowych – nie jest to jednak pełna pora obiadowa. Dobrym pomysłem będzie więc rozpoczęcie spotkania od zimnych przystawek. Tutaj mamy szerokie pole do popisu m.in. z sałatkami. Sałatka jarzynowa, czyli polski klasyk z pewnością będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem. Warto zrobić jej więcej, ale sukcesywnie dokładać porcję do większej, ozdobnej salaterki. Z kolei sałatka gyros zasmakuje fanom orientalnych, bardziej pikantnych połączeń. Warto wziąć pod uwagę również tymbaliki – mięsno-warzywne galarety możemy śmiało przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a na stół wyłożyć tuż przed przyjęciem. Dla wygody gości pieczywo podajmy w formie małych bułeczek lub kromek chleba – najlepiej w koszyczku przykrytym ozdobną serwetą. Przydadzą się także talerzyki z masłem i nożykiem do masła.