Menu komunijne - proste przepisy na dania komunijne i torty na komunię
3/5. Danie główne mięsne
Na polskich stołach od lat królują wieprzowina i drób. Na przyjęcie komunijne wybieramy najczęściej kurczaka. Mięso to lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Smakowitą propozycją będą polędwiczki z kurczaka – możemy podać je zarówno z puree ziemniaczanym, jak i ziemniaczanymi łódeczkami czy frytkami. Forma zależy od naszej fantazji i przyzwyczajeń gości. Dla osób, które cenią sobie także inne rodzaje drobiu, polecamy udko z kaczki lub udko z indyka. Korzystajmy też z początku sezonu na grzyby i przygotujmy np. wieprzowe polędwiczki z kurkami. Jeśli nie chcemy dodatkowy składników, ale zależy nam na pysznym sosie, idealnym wyborem będą polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym. Innym klasykiem, który zawsze cieszy się popularnością, będzie podany na stół kotlet de volaille z kurczaka i pieczone ziemniaki.