mojegotowanie.pl
3/5
Danie główne mięsne

fot. BAHUS1

Przyjęcie komunijne - kolejność podawania potraw
Zupa – klasyczny rosół czy rosół inaczej
Danie główne mięsne
Tort komunijny i inne słodkości
Napoje bezalkoholowe i soki

Menu komunijne - proste przepisy na dania komunijne i torty na komunię

3/5. Danie główne mięsne

Na polskich stołach od lat królują wieprzowina i drób. Na przyjęcie komunijne wybieramy najczęściej kurczaka. Mięso to lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Smakowitą propozycją będą polędwiczki z kurczaka – możemy podać je zarówno z puree ziemniaczanym, jak i ziemniaczanymi łódeczkami czy frytkami. Forma zależy od naszej fantazji i przyzwyczajeń gości. Dla osób, które cenią sobie także inne rodzaje drobiu, polecamy udko z kaczki lub udko z indyka. Korzystajmy też z początku sezonu na grzyby i przygotujmy np. wieprzowe polędwiczki z kurkami. Jeśli nie chcemy dodatkowy składników, ale zależy nam na pysznym sosie, idealnym wyborem będą polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym. Innym klasykiem, który zawsze cieszy się popularnością, będzie podany na stół kotlet de volaille z kurczaka i pieczone ziemniaki.

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.