Tymbaliki z kurczaka

Przepis na tymbaliki z kurczaka, idealne na przekąskę

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 174 głosów)

Składniki:

  • kurczak pozostały z obiadu
  • 2 ugotowane marchewki
  • fliżanka oliwek bez pestek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • listki natki
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • NA GALARETKĘ:
  • 6 łyżek żelatyny
  • 3 i 1/3 szklanki wody
  • kostka rosołowa
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżeczka cukru sól
  • biały pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, a marchewkę, oliwki i jajka w plasterki. Galareta. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Resztę wody zagotować, rozpuścić kostkę rosołową, dodać ocet, doprawić cukrem solą i pieprzem. Namoczoną żelatynę rozpuścić w wywarze, zagotować. Wywar przecedzić
  • przez gęste sito wyłożone gazą.
  • W małych miseczkach układać plasterki jajek, natkę, marchewkę, oliwki, kurczaka, groszek i kukurydzę. Zalać galaretą, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem miseczki zanurzyć na moment w gorącej wodzie i wyłożyć galaretki na talerze. Podawać z zimnym sosem majonezowym, jogurtowo -czosnkowym lub z chrzanem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 150

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy