mojegotowanie.pl
5/7
Zapiekanka bakłażanowa

Sałatka z makaronem Lubella Uszka, tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i młodym szpinakiem
Makaron Lubella Świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek
Szybki chłodnik z Mini Kółkami, botwinką i ogórkiem
Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi
Zapiekanka bakłażanowa
6.	Sałatka z Mini Rurkami Warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado
Mini Świderki Czekoladowe z musem mascarpone, nektarynką i syropem klonowym

7 inspirujących przepisów na lato - z makaronem!

5/7. Zapiekanka bakłażanowa

Czas przygotowania: 60 minut

POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Wstążki Długie nr 11 1 opakowanie
duże bakłażany 3 sztuki
mozzarella 200g
parmezan drobno starty 50 g
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
świeża bazylia 1 garść
pomidory krojone Łowicz 2 puszki
koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
oliwa do nasmarowania naczynia
oregano 1/2 łyżeczki
chili 1 szczypta
sól i pieprz do smaku    

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie… Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez
ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory Łowicz.Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku.
3. To już prawie meta! Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

 

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.