4/7. Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi
Czas przygotowania: 30 minut
POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Mini Kokardki 400g
boczek 100g
kozi ser (lub ser ricotta) 200g
orzechy włoskie 100g
botwina 1 pęczek
cebula mała czerwona 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
cytryna 4 ćwiartki
oliwa do smażenia 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1 szczypta
sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3cm kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
3. To już prawie meta!Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami.