1/7. Sałatka z makaronem Lubella Uszka, tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i młodym szpinakiem
Czas przygotowania: 20 minut
POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie
tuńczyk w oleju 2 puszki
bób 500g
czerwona cebula 1 sztuka
młody szpinak 1 opakowanie (200g)
cytryna 1-2 sztuki
liście mięty 1 garść
musztarda pełnoziarnista 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…Bób gotuj 5 min we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź i schłodź w wodzie z lodem. Odlej olej z tuńczyka do pojemnika, dodaj do niego łyżkę musztardy i mieszając dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Szpinak umyj i osusz, a cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Makaron wymieszaj z winegretem, bobem, szpinakiem i cebulą.
3. To już prawie meta! Rozłóż danie na talerze. Udekoruj tuńczykiem, miętą i skórką cytryny.